’t Veer vs 013 Haver Stout

Uit de (Tilburgse) vriendengroep kwam het idee om een Stout te gaan brouwen. Na evaluatie van de “proefnotities” , of te wel, de untappd scores zijn we uitgekomen op de Dark Star van de welbekende Fremont Brewing. Een Oat meal stout dus waar ik warempel ook het recept van op heb kunnen duikelen: https://beerandbrewing.com/fremont-brewings-before-dark-star-oatmeal-stout-recipe/

Qua grain bill en hops had ik niet veel op voorraad, dus ik heb wat gaan winkelen en het recept naar onze smaak zetten. Het was uiteindelijk niet het doel om een kloon te brouwen, maar gewoon een Stout die wij lekker vinden.

De brouwdag zelf leek al een uitdaging want de bus van 013 naar ’t Veer had vertraging dus de hulptroepen kwamen wat later en de moutpijp zat toch wel erg vol, aan de bak dus!

Het recept:

18 liter Raamsdonksveer’s water

4 kg Dingemans Maris Otter (4 EBC)
0.75 kg Bio Havervlokken (2 EBC)
0.5 kg Crystal Malt (130 EBC)
0.5 kg Chocolate malt (130 EBC)
0.3 kg Carafa Special I (900 EBC)
0.25 Roasted Barley (1125 EBC)
1 kg Kristal suiker

Kook hopgift 1, 36 gram Magnum Pellets op 60 minuten
Kook hopgift 2, 20 gram Cascade Pellets

Het maisch schema was simpel en met 1 doel, rest suikers: inmaischen op 69 graden, 75 minuten rusten. Daarna 10 minuten uitmaischen op 78 en vervolgens 75 minuten koken.

Uiteindelijk ging 15L wort naar het gistvat, op een stevige 1.092 SG. De vergisting verliep voorspoedig en eindigde op 1.020 resulterend in een alcohol percentage van 9.2%.

Het doel van het brouwen van een stout was ook het proberen en proeven wat wij nou lekker vinden. Het brouwsel hebben we na het vergisten afgeplitst in batches om op eiken houtsnippers te rijpen, al dan niet geweld op Whisky.

Het resultaat, in 3 bieren:

Na een proefdag zijn we er uit, op eiken hout gerijpt maar zonder Whiskey viel het beste in de smaak.

maarten
  • maarten

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *